درمان لکه های پوستی

درمان لکه ‌های پوستی جزو دغدغه‌هایی به شمار می‌رود که راه‌ها و روش‌های مختلفی برای آن پیشنهاد شده است؛ اما نکته اینجا است که از کجا باید شروع کنیم تا این لکه‌ها را از روی پوستمان محو کنیم. دنبال چه مواد و محصولاتی باشیم؟ و از همه مهم‌تر این که کدام از اینها واقعاً به ما کمک می‌کنند تا لکه‌های پوستی را درمان کنیم؟

برای پاسخ دادن به این پرسش‌ها، سعی کردیم نتایج صحبت‌هایمان را با چند متخصص پوست در اینجا به صورت خلاصه بیان کنیم و ببینیم که متخصصان از چه روش‌هایی برای از بین بردن لکه های پوستی استفاده می‌کنند.

برای شروع بهتر است دلایل به وجود آمدن لکه‌های تیره روی پوست را متوجه شویم.

دلیل به وجود آمدن لکه‌های تیره یا ناهماهنگی رنگ روی پوست، افزایش تولید ملانین در پوست توسط ملانوسیت‌‌‌ها است. این تولید ملانین اضافی بر اثر عوامل مختلفی مانند ترشح نامتعادل هورمون‌ها از جمله پروژسترون و استروژن اتفاق می‌افتد؛ به همین دلیل روی پوست خانم‌های باردار لکه‌های تیره به وجود می‌آید که بعد از تولد فرزندشان این لکه‌ها کمتر می‌شوند. نور خوشید از دیگر دلایلی است که باعث بروز لکه‌های تیره می‌شود و شاید دلیل این که صورت در تابستان لکه‌های بیشتری دارد، همین امر باشد.

با افزایش سن نیز تولید ملانین در پوست افزایش می‌یابد؛ به همین علت خانم‌های مسن روی پوستشان لکه‌‌های بیشتری دارند. سایر عوامل مانند التهابات پوستی و سوزش، اپیلاسیون، زخم و خراشیدگی و استفاده از لایه‌بردارهای خیلی قوی نیز می‌تواند باعث بروز لکه‌ های پوستی شود.

برای خلاص شدن از دست این لکه‌ها لازم نیست که حتماً کار پیچیده یا درمان‌ خاصی را انتخاب کنید؛ بلکه با استفاده از روش‌های بسیار آسان و مرسوم هم می‌توانید پوستتان را درمان کنید.

تأثیر ویتامین C بر کاهش لکه های پوستی

وقتی نام ویتامین C می‌آید، اولین چیزی که به ذهنمان خطور می‌کند، آب پرتقال است؛ اما بهتر است به چیزی فراتر از آب پرتقال فکر کنید. ویتامین C می‌تواند به عنوان یک آنتی‌اکسیدان به صورت موضعی مورد استفاده قرار گیرد و مانع تأثیر رادیکال‌های آزاد بر پوست شود. رادیکال‌های آزاد سبب اکسیداتیو در سطح پوست می‌شوند که علاوه بر بروز لکه‌های تیره، باعث ایجاد چین و چروک روی پوست می‌شود و پوست را خسته و کدر نشان می‌دهد. رادیکال‌های آزاد همچنین باعث تولید ملانین در پوست می‌شوند؛ پس با استفاده از محصولاتی که دارای ویتامین C هستند، می‌توانید با تمام این مشکلات مبارزه کنید.

نکته جالب توجه این است که ویتامین C فقط روی نقاطی که مشکل رنگدانه پوستی یا افزایش ملانین دارند، تأثیر می‌گذارد و قسمت‌های دیگر پوست را هدف قرار نمی‌دهد. نحوه استفاده از ویتامین C برای پوست به این صورت است که باید مقداری از محلول را روی پوست ماساژ دهید و اجازه دهید تا جذب پوستتان شود. بهتر است این کار را قبل از استفاده از ضد آفتاب انجام دهید. همچنین، می‌توانید محصولات لایه‌بردار و ضدلکی را که حاوی ویتامین C هستند، خریداری کنید.

سرم شفاف کننده فیلورگا از محصولاتی است که حاوی ویتامین C است و علاوه بر آن در روشن شدن پوست بسیار موثر است.

استفاده از کرم هیدروکینون برای لکه های پوستی

هنگامی که صحبت از برطرف کردن لکه‌ های پوستی می‌شود، اولین چیزی که به ذهن می‌رسد، استفاده پماد هیدروکینون است. بیش از ۵۰ سال است که این پماد یکی از روش‌های طلایی برای درمان و برطرف کردن لکه های پوستی است. هیدروکینون از کرم‌های روشن کننده‌ای است که به منظور درمان کک و مک و همچنین، رفع لک‌های قهوه‌ای پوست که بر اثر قرار گرفتن زیر نور آفتاب ایجاد شده‌اند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو با کاهش تولید ملانین در پوست باعث بی‌رنگ‌تر شدن لک‌ها می‌شود.

پماد هیدروکینون با غلظت ۲ درصد یا کمتر وجود دارد و برای درمان سریع‌تر می‌توان از غلظت ۴ درصد یا بیشتر آن نیز استفاده کرد. از نظر بیولوژیکی، این پماد با مهار آنزیمی به نام تیروزیناز روی پوست تأثیر می‌گذارد. به طور طبیعی هر چه مقدار تیروزیناز کمتر باشد، ملانین کمتری هم تولید و از بروز لکه‌ های پوستی جلوگیری می‌شود.

در بعضی از افراد تأثیر هیدروکینون تقریباً پس از ۲ هفته استفاده کاملاً مشهود است؛ اما برای بهبودی کامل لک‌ها نیاز است تا ۱۲ هفته از این پماد استفاده کنید. البته مدت زمان استفاده بستگی به اندازه و نوع لک‌ها دارد.

پماد هیدروکینون نیز مانند سایر محصولات ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد که برای همه افراد یکسان نخواهد بود. این پماد می‌تواند باعث ایجاد خشکی، قرمزی و التهابات پوستی شود که واکنش آلرژیک به ترکیبات به کار رفته در آن است. از دیگر عوارض جانبی که پس از استفاده از این پماد ممکن است اتفاق بیفتد، بروز لکه‌های سفید روی پوست است. برای جلوگیری از بروز این مشکلات بهتر است پماد را در محل لکه مورد استفاده قرار دهید.

در تصویر بالا تاثیر کرم هیدورکینون پس از 12 هفته استفاده در درمان لکه ‌های پوستی را مشاهده می‌کنید.

نحوه استفاده از پماد هیدروکینون به این صورت است که شب‌ها باید آن را روی پوست بمالید؛ ولی برای تأثیرگذاری بیشتر، روزها هم می‌توانید از آن استفاده کنید. بهتر است پس از استفاده از این پماد در معرض نور خورشید قرار نگیرید و هنگام خروج از منزل حتماً از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

کوجیک اسید

کوجیک اسید ماده‌ای است که از قارچ یا برنج تخمیر شده به دست می‌آید و از دیگر محصولاتی است که برای درمان لکه ‌های پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در صورت ترکیب با هیدروکینون، تأثیرگذاری بیشتری پیدا می‌کند. نحوه عملکرد این ماده روی پوست به این صورت است که از فعالیت سلول‌های رنگدانه در پوست جلوگیری می‌کند و به این ترتیب، لک های پوستی محو می‌شوند.

استفاده از این ماده هم ممکن است باعث بروز حساسیت‌های پوستی و آلرژیک شود؛ به همین علت، برای شروع استفاده بهتر است از درصد بسیار پایین آن شروع کنید. افرادی که پوست حساسی دارند هم بهتر است از این دارو، شب‌ها و با کمترین دوز استفاده کنند.

این ماده بر خلاف هیدروکینون، تأثیرگذاری خود را دیرتر نشان می‌دهد و برای مشاهده بهبود پوستتان حداقل چندین ماه باید صبر کنید. فراموش نکنید که شب‌ها بهترین زمان برای استفاده از این محصول است. در ضمن، سعی کنید آن را دقیقاً روی نقاطی از پوست که لک دارند، بزنید.

صابون کوجیک اسید

سویا

استفاده از عصاره سویا یکی دیگر از روش‌هایی است که در درمان لکه ‌های پوستی بسیار مؤثر است. عصاره سویا که از گیاه سویا گرفته می‌شود، باعث درخشندگی پوست خواهد شد؛ به همین علت، از این ماده در ساخت کرم‌های روشن‌کننده استفاده می‌شود.

عصاره سویا به عنوان ماده‌ای که مانع ورود ملانین به لایه‌های بالایی پوست می‌شود، از تیره شدن پوست جلوگیری می‌کند و مانع بروز لکه های پوستی می‌شود و حتی می‌تواند اثرات این لکه‌‌ها را روی پوست کمرنگ کند. برای استفاده از این عصاره بهتر است شب‌ها و صبح‌ها قبل از این که از کرم مرطوب‌کننده استفاده کنید، مقداری از آن را روی نقاط تیره پوست خود بزنید.

آزلائیک اسید و تأثیر آن بر لکه های پوستی

آزلائیک اسید از مواد کمتر شناخته شده‌ای است که برای درمان لکه ‌های پوستی از آن استفاده می‌شود. این ماده یک عصاره طبیعی است که از جو و گندم چاودار به دست می‌آید و می‌تواند از تغییر رنگدانه‌های پوست جلوگیری کند. از دیگر خواص این ماده باید به خاصیت ضد باکتریایی آن اشاره کرد که در برطرف کردن آکنه و جوش‌های قدیمی بسیار مؤثر است.

این ماده را می‌توانید یک یا دوبار در روز روی کل صورتتان بزنید یا در کنار مرطوب‌کننده از آن استفاده کنید. زمانی که از آزلائیک اسید استفاده می‌کنید، حتماً به خاطر داشته باشید که از ضد آفتاب نیز استفاده کنید.

لیزر

لیزر کردن پوست یکی از روش‌های گران و البته بسیار تأثیرگذار است که برای کاهش لک‌های صورت بسیار کارایی دارد. لیزر در واقع، تاباندن انرژی با طول موجی خاص است که به وسیله رنگدانه‌های روی پوست جذب می‌شود. میزان قدرت لیزر را می‌توان بسته به نیاز پوست بیمار تنظیم کرد.

ILP یکی از لیزرهایی است که می‌تواند رنگدانه‌های پوست را درمان کند. این نوع لیزر به طور متمرکز روی نقاطی که تیره هستند، قرار می‌گیرد و رنگ آنها را با سایر نقاط یکدست می‌کند. البته استفاده از لیزر نیز ممکن است خطرات خودش را داشته باشد و تأثیرات ناخواسته‌ای بر پوست بگذارد؛ مخصوصاً برای کسانی که پوست تیره یا برنزه‌ای دارند.

لیزر یک درمان ایده‌آل برای رفع انواع لک‌ها و کک و مک است. این نوع از لیزرها با اثر خنک‌کننده‌ای که روی پوست دارند، از بروز انواع واکنش‌های التهابی روی پوست جلوگیری می‌کنند و مانع سوختگی و آسیب دیدن پوست می‌شوند.

استفاده از لایه‌بردارهای شیمیایی

با استفاده از لایه‌بردارهای شیمیایی یا همان کرم‌های لایه‌بردار، سلول‌های مرده از سطح پوست جدا می‌شوند و همین نکته باعث شفافیت پوست می‌شود و حتی می‌تواند تیرگی‌ و لکه‌ های پوستی را کمرنگ یا برطرف کند. استفاده از لایه‌بردارها در طول زمان حتی می‌تواند به تولید کلاژن منجر شود و گردش خون سلولی را بهبود بخشد که این نکته هم از مواردی است که به کاهش لک‌ها کمک می‌کند.

ترکیبات فعال و رایجی که در کرم‌های لایه بردار از آنها استفاده می‌شود، شامل اسیدهای گلیکولیک، مندلیک، سالیسیلیک و لاکتیک به همراه اسید تری کلرواستیک هستند. باید بدانید که کرم‌های لایه‌بردار معمولی که در خانه از آنها استفاده می‌کنید، شاید نتوانند لکه‌های پوستی را برطرف کنند و فقط باعث روشن شدن و شفافیت پوستتان بشوند.

لایه‌بردارها نیز ممکن است باعث بروز التهابات پوستی شوند. پس بهتر است قبل استفاده از آنها حتماً با پزشک مشورت کنید.

مشاوره برای درمان لکه های پوستی

میکرودرم ابریژن

میکرودرم ابریژن یکی دیگر از روش‌هایی است که برای از بین بردن لکه های پوستی کاربرد دارد. در این روش با استفاده از دانه‌های بسیار ریز به اندازه شن، پوست‌های مرده پوست از بین می‌رود و از طریق این ذرات، لایه‌برداری روی پوست صورت می‌گیرد که به از بین رفتن سلول‌های مرده پوست کمک می‌کند.

این روش یک روش غیرشیمیایی است که بافت پوست را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد؛ به همین علت، به زمان بهبودی طولانی مدت نیازی ندارد.

https://www.instagram.com/p/BxZxCT-HD4h/?utm_source=ig_web_copy_link

میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ روشی است که در آن از سوزن‌های باریک جهت ایجاد صدها حفره بسیار نازک در پوست استفاده می‌شود. این سوزن‌ها باعث ایجاد یک سری آسیب‌های بسیار ریز به پوست می‌شوند که پوست را مجبور می‌کند برای بازسازی خودش کلاژن بیشتری تولید کند.

به طور کلی، میکرونیدلینگ یک روش درمانی مطمئن و کم‌عارضه و ممکن است کمی دردناک باشد. پس قبل از شروع کار، سرم یا کرم بی‌حسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حین کار، این سرم یا کرم از طریق میکروکانال‌ها و حفره‌های ایجاد شده وارد پوست می‌شود و آن را کاملاً بی‌حس می‌کند.

برای کسب بهترین نتیجه می‌توانید به همراه میکرونیدلینگ از مواد معدنی و سرم‌هایی استفاده کنید که باعث روشن شدن پوست می‌شوند که ویتامین C بهترین نوع آنها است. همچنین، می‌توان از سرم ترمیم‌کننده زخم یا ترکیب ویتامین C به همراه هیالورونیک اسید استفاده کرد که در برطرف کردن لکه های پوستی مخصوصاً در افرادی که رنگ پوست تیره‌ای دارند، بسیار کاربرد دارد.

حتماً به این نکته توجه کنید که میکرونیدلینگ باید توسط پزشک متخصص انجام شود تا سوراخ‌هایی که روی پوست به وجود می‌آیند، عمق استانداردی داشته باشند.

نکته آخر این که استفاده از کرم ضد آفتاب یک راه حل و روش پیشگیری ساده از بروز لکه های پوستی است که توسط تمام متخصصان پوست پیشنهاد می‌شود. فرقی نمی‌کند شدت تابش نور خورشید چقدر باشد؛ زیرا در هر صورت، اشعه‌های مضر آن به پوست می‌رسند. پس بهتر است با استفاده از کرم‌های ضد آفتاب از برخورد اشعه‌های خورشید به پوستتان به راحتی جلوگیری کنید.

همان طور که می‌دانید، لک های تیره پوست با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تیره‌تر می‌شوند. پس به یاد داشته باشید که استفاده مستمر از ضد آفتاب هم به کاهش این لک‌ها کمک می‌کند و هم مانع بروز لک‌های جدید پوستی می‌شود.

  • هدیه عزیزی
  • 9 مهر 1398
  • 102 بازدید

دیدگاهتان را بنویسید

جستجو در سایت

دسته بندی ها

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه