
آکنه میتواند روی صورت و سایر قسمتهای بدن آثار بدی را به جای بگذارد. برای برخی از ما، این آثار یادآور جوشهایی دردناک هستند و برای برخی دیگر هم مشکلی که زیبایی آنها را تحت تأثیر قرار داده است… هر کدام از این حالتها که باشد، فرقی نمیکند؛ جای جوش مشکلی است که همه دوست دارند از شر آن خلاص شوند! و از بین بردن جای جوش هم کار سختی نیست…
خبر خوب برای شما این است که جای جوش و آکنه یک مشکل مزمن و دائمی نیست و در تمام طول عمرتان مجبور نیستید این ضایعات پوستی آزاردهنده را تحمل کنید! ما در این مقاله، برخی از روشهای از بین بردن جای جوش را شامل درمانهای غیردارویی و پزشکی به شما یاد میدهیم؛ روشهایی که شاید تا به حال آنها را امتحان نکرده و اثر معجزهآسای آنها را ندیده باشید!
به یاد داشته باشید که برخی روشهای رفع جای جوش تأثیرگذاری بیشتری دارند یا برای از بین بردن انواع خاصی از اسکارها مؤثرترند. درمان مناسب برای هر نوع جای جوش بستگی به نوع جوش و دلایل ایجاد کننده آن دارد که بهتر است در این باره حتماً با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.
درمانهای غیردارویی
اسید سالیسیلیک
خانمها معمولاً با استفاده از انواع لوسیونها، کرمها یا محصولات مراقبت از پوست اقدام به کنترل آکنه و درمان جای جوشهای خود میکنند؛ برای مثال، محصول زیر که یکی از بهترینهاست:

کرم ضد جوش بایودرما مدل Sebium Global
برای خرید اینجا کلیک کنید.
اسید سالیسیلیک یک ترکیب طبیعی است که اغلب به عنوان ماده اصلی در ساخت محصولات ضد آکنه به کار میرود. این ماده به تمیز کردن آلودگیهای روی پوست، از بین بردن سلولهای مرده و سایر عواملی که منجر به ایجاد آکنه در منافذ پوست میشوند، کمک میکند. همچنین، باعث کاهش تورم و قرمزی پوست در ناحیه تحت درمان و در نتیجه، کاهش آثار جای جوشها میشود.
اسید سالیسیلیک برای رفع انواع جای جوشها مفید است و برای اثرگذاری بیشتر بهتر است که با یک روال صحیح مراقبت از پوست روزانه همراه باشد. دقت کنید افرادی که پوست حساسی دارند، باید قبل از استفاده از محصولات حاوی این ماده روی تمام سطح پوست خود، آن را در ناحیه کوچکی از پوست آزمایش کنند؛ زیرا اسید سالیسیلیک ممکن است باعث خشکی یا تحریک پوست شود.
رتینوئیدها
برخی از رتینوئیدهای موضعی ممکن است به درمان جای جوش کمک زیادی کنند؛ چون التهاب را از بین میبرند، ضایعات آکنه را کاهش میدهند و سرعت بازسازی سلولهای پوست را افزایش میدهند.
در صورتی که قصد دارید از این روش درمانی استفاده کنید، توجه داشته باشید که رتینوئیدها میتوانند پوست را نسبت به نور خورشید حساس کنند. بنابراین، اگر از این ماده برای درمان جای آکنه استفاده میکنید، هنگام بیرون رفتن از منزل حتماً از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
آلفا هیدروکسی اسیدها
آلفا هیدروکسی اسیدها (AHA) میتوانند برای خلاص شدن از شر سلولهای مرده پوست و باز کردن منافذ مسدود شده آن به شما کمک کنند. گاهی اوقات پزشکان هم AHA را برای درمان آکنه و رفع جای جوشها توصیه میکنند.
AHAها نوعی اسید ضعیف هستند که لایه بیرونی پوست را از بین میبرند تا پوست تازه زیر این لایه خود را نشان دهد. این فرایند میتواند تغییر رنگ ناشی از ایجاد زخمهای آکنه را از بین ببرد.
اسید لاکتیک
اسید لاکتیک میتواند به عنوان مادهای طبیعی برای از بین بردن جای جوش عمل کند و سلولهای مرده پوست را از بین ببرد. این روند به کاهش اثر زخمهای ناشی از جوشها و همچنین، صاف کردن بافت کلی پوست کمک میکند.
اسید لاکتیک همچنین میتواند بافت تیره جای جوشها را از بین ببرد؛ گرچه گاهی اوقات هم ممکن است باعث هایپرپیگمنتیشن و تیرگی پوست شود. با توجه به اثر نامطلوب این ماده بهتر است قبل از استفاده از آن برای درمان جای زخمهای آکنه، محصول حاوی اسید لاکتیک را روی قسمت کوچکی از پوست خود امتحان کنید.
بد نیست بدانید که بسیاری از محصولات درمانی برای رفع جای جوش، حاوی اسید لاکتیک هستند. این ماده به طور طبیعی در سرکه سیب وجود دارد که درمانی طبیعی و البته مقرون به صرفه محسوب میشود.
درمان جای جوش با روشهای دارویی و پزشکی
استفاده از قرصهای شیمیایی
شما با مشورت با یک متخصص پوست میتوانید بهترین قرص را که متناسب نوع پوست، شدت آکنه و نوع جای جوشهایتان باشد، انتخاب کنید. گاهی اوقات هم شاید نیاز باشد از انواع مختلفی از داروها برای رفع جای جوشهای خود استفاده کنید. برخی از این داروها تری کلرواستیک اسید (TCA)، اسید گلیکولیک و… هستند.
تزریق

در صورتی که مبتلا به زخمهای هیپرتروفی (افزایش اندازه سلولها) یا کلوئیدی ناشی از آکنه باشید، تزریق کورتیکواستروئیدها ممکن است با درمان بافت اضافه ناشی از جای زخم آکنه، به درمان جای جوش شما کمک کند. این درمان باید توسط متخصص پوست انجام و هر چند هفته یک بار با تشخیص پزشک تکرار شود.
استفاده از فیلر یا پرکنندههای پوستی
در برخی موارد، متخصص پوست ممکن است از فیلرها یا پرکنندههای بافت نرم برای رفع جای جوش استفاده کند؛ به این ترتیب که یک پرکننده را که حاوی کلاژن است، انتخاب و داخل پوست تزریق کند. برای کسانی که نسبت به فیلرها حساسیت دارند، تزریق چربی میتواند بهترین گزینه ممکن باشد.
پرکنندههای پوستی معمولاً برای زخمهای آتروفی که فرورفتگی دارند، بهتر عمل میکند؛ ولی تأثیر آن موقت است و درمان کامل معمولاً بین ۶ تا ۱۸ ماه طول میکشد. در مقابل، برخی روشهای درمانی دائمی وجود دارد که با مشورت با پزشک متخصص پوست خود میتوانید از آنها استفاده کنید.
میکرونیدلینگ

در روش میکرونیدلینگ Microneedling سوزنهای کوچکی را وارد پوست اطراف جای جوش یا زخم میکنند تا پوست را به کلاژنسازی تحریک کنند. فرایند ساخت کلاژن میتواند جای جوشها و زخمهای ناشی از آکنه را از بین ببرد و پوست شما را کاملاً صاف و یکنواخت کند.
بررسیهایی که در سال ۲۰۱۷ انجام شد، نشان داد که میکرونیدلینگ ۳۱ تا ۶۲ درصد در بهبود جای جوشها مؤثر بوده است؛ با این حال، این روش ممکن است عوارض جانبی هم ایجاد کند؛ از جمله قرمزی، درد و التهاب که البته به مرور زمان کاهش مییابد و رفع میشود.
درمان با لیزر

لیزر بدون استفاده از مواد شیمیایی، پوست را لایهبرداری میکند و لایه خارجی آن را از بین میبرد تا سلولهای جوانتر پوست در لایههای زیرین خود را نشان دهند. این کار به رفع جای جوشها کمک مؤثری میکند. فقط به یاد داشته باشید که درمان با لیزر برای همه افراد مناسب نیست؛ زیرا موفقیت آن به شدت زخم آکنه و نوع پوست فرد بستگی دارد. علاوه بر این، این درمان ممکن است در برخی افراد، به خصوص کسانی که پوست حساس دارند، باعث ایجاد واکنش شود. بنابراین، پیش از تصمیمگیری درباره انجام آن با پزشک متخصص تماس بگیرید.
درم ابریژن
درم ابریژن Dermabrasion یکی از درمانهای مؤثر و رایج برای از بین بردن جای جوش است. این روش با همین شیوه لایهبرداری از پوست و توسط دستگاه مخصوص این کار انجام میشود و بیشتر در مورد جای جوشهای سطحی مؤثر است.
جراحیهای کوچک
شاید جراحی برای از بین بردن جای جوش در وهله اول چندان منطقی به نظر نرسد؛ ولی برخی از متخصصان پوست یا جراحان پلاستیک با این روش و برداشتن جای جوش از روی پوست، یک اسکار بسیار کوچک ایجاد میکنند که با گذشت زمان از بین میرود و ناپدید میشود.
از سوی دیگر، پزشک با برداشتن بافتهای زیر جای جوش، باعث ایجاد زخم و بالا آمدن آن میشود که به نزدیکتر شدن جای اسکار به سطح پوست و محو شدن آن منجر خواهد شد. این روش سابسیژن subcision نامیده میشود و امروزه کاربرد زیادی در رفع جای جوش یا زخمهای فرورفته دارد.
در آخر باید بگوییم که در وهله اول، باید با پیشگیری از ایجاد جوش، از بروز جای جوش جلوگیری کنیم. ممانعت از تحریک پوستی و آسیب رساندن به بافت پوست و استفاده مداوم از کرم ضد آفتاب نیز میتواند در این زمینه کمک زیادی به شما کند.
- آیدا زرگران
- 7 مرداد 1398
- 96 بازدید